Rapid Quiz for Indus Valley Civilization – History GK

Team GK With QAPosted by

Rapid Quiz for Indus Valley Civilization asked in various examination like SSC, PCS, Railway etc. Important Gk Quiz ssc bank railway pcs etc.

Must Read Notes before attempting questions.

Read Notes : Indus Valley Civilization – History Notes

Let’s Start QA Series – 

1. Which statement is true about the Indus Valley civilization,
(a) Houses were made of bricks.
(b) The Assembly Hall excavated in Mohenjodaro.
(c) The open square was the main feature of the house building plan.
(d) All of the above.

Ans: d

2. The main difference between the Indus Valley Civilization and the Vedic Civilization
(a) The first was urban, while the second was rural
(b) First civilization gave importance to the trade, while second was religions
(c) Believed in the non-violence, while there was no rule in terms of non-
violence of the second civilization
(d) Sacred fig (Pipal) tree worshiped in the first civilization while the other
was worshiped banyan

Ans: a

3. Identification of Indus Valley civilization
(a) Beautiful statues
(b) Religion and philosophy
(c) Economic and social reforms
(d) City Planning System

Ans: d

4. Indus Valley Civilization
(a) Bramhi
(b) Dravidian
(c) Harappa
(d) not recognized

Ans: d

5. Who first searched the Harappan civilization from
(a) Sir John Marshall
(b) RD Banerjee
(c) A. Cunningham
(d) Dayaram Sahni

Ans: c

6. The Indus Valley Civilization was nestled on the banks of the rivers
(1) Indus
(2) Chenab
(3) Jhelum
(4) Ganges

Choose the correct answer,
(a) 1 and 2
(b) 1, 2 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) all four

Ans: b

7. Cotton cultivation first started for textiles
(a) In Egypt
(b) in Mesopotamia
(c) In Central America
(d) In India

Ans: d

8. Evidence of an advanced water management system has been received
(a) Alamgirpur
(b) Dholavira
(c) Kalibangan
(d) Lothal

Ans: b

9. Where in the Harappan civilization do not get the remains of public drains
(a) Kalibanga
(b) Dholavira
(c) made
(d) Alamgirpur

Ans: a (From here the evidence of the construction of the drains in the stems of the trees is found. The water from the house fell into the sink, there was no system of public drainage.)

10. Consider the following statements
(1) Mohanjodaro, Harappa, Ropar and Kalibangan are the main sites of the Indus Valley
(2) People of Harappa built cities planned with roads, drains
(3) People of Harappa were not familiar with metals

Choose the correct statement,
(a) 1 and 2
(b) 1 and 3
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 3

Ans: a (Familiar with copper but not iron, was not even familiar with sword.)

11. Which metal has not been received from the Indus Valley Civilization?
(a) Copper
(b) Gold
(c) Silver
(d) Iron

Ans: d

12. Indigenous evidence of rocked architecture is found in the Indus Valley
(a) Dholavira
(b) From Kalibangan
(c) Lothal
(d) From Mohenjodaro

Ans: a (10 large letters are engraved on a stone plaque.)

13. People from Sindhu Valley worshiped
(a) Pashupati
(b) Indra and Varun
(c) of Brahma
(d) of Vishnu

Ans: a (Remaining are the Vedic deities are there.)

14. The evidence of the field planted is found
(a) from Harappa
(b) from Kalibanga
(c) Lothal
(d) From Mohan Jodaro

Ans: b (The proof of cultivating the farming plant and the knowledge of how to grow two crops simultaneously was the people of Kalibangan.)

15. Indus Valley is the basic source of knowledge
(a) inscription
(b) Archaeological excavation
(c) script
(d) Religious Texts

Ans: b (Their script has not yet been read.)

16. India’s oldest evidence of availability of silver is available.
(a) Harappan culture
(b) In Tamarpatic culture of western India
(c) from Vedic Code
(d) In the hurting of silver coins

Ans: a (These were imported from Iran, Afghanistan, South India, Rajasthan.)

17. Which color was commonly used on pottery in Harappa
(a) red
(b) Pandu (light pink)
(c) Blue green
(d) Blue black

Ans: a

18. Indus civilization was non-Aryan civilization because
(a) That was urban civilization
(b) had his own script
(c) Its economy was agricultural
(d) His expanse was up to Narmada

Ans: a (Indus civilization was urban, while Vedic civilization was rural civilization.)

19. Indus Valley people believed
(a) In Spirit and Brahman
(b) In rituals
(c) In the Yajna system
(d) In maternal strength

Ans: d

20. India’s biggest land site
(a) Alamgirpur
(b) Kalibangan
(c) Rakhigadi
(d) Dholavira

Ans: c (second largest site is Dholavira)

21. Indus Valley civilization is known
(1) For town planning
(2) For Mohenjodaro and Harappa
(3) For agricultural work.
(4) For industries

Select the correct statement,
(a) 1 and 2
(b) 1, 2 and 3
(c) 2, 3 and 4
(d) All the above

Ans: d

22. The Port Town of Indus Civilization was
(a) Harappa
(b) Kalibanga
(c) Lothal
(d) Mohenjodaro

Ans: c (Lothal was the oldest known port city in the world on the banks of river Bhogawa)

23. Lothal is located
(a) In Gujarat
(b) in Punjab
(c) In Rajasthan
(d) In Sind

Ans: a (located in Bhachau taluka of Kutch in Gujarat)

24. Harappan site has been excavated from Sonauli
(a) Human Livestock
(b) Animal shipment
(c) residential building
(d) Defence walls

Ans: a (125 human transhipment has been received from Bagpat district of Uttar Pradesh, with daily use items also received)

25. Taurus Seal has been received from the Indus Valley Civilization
(a) from Harappa
(b) Chanhudaro
(c) Lothal
(d) From Mohenjodaro

Ans: d

26. From the site of Indus Civilization, there is evidence of wells in the house
(a) Harappa
(b) Mohenjodaro
(c) Kalibangan
(d) Dholavira

Ans: b (Evidence of wells in almost every house in Mohenjodaro is situated on the banks of the Indus river in Sind province.)

27. How many groups were divided into Harappan society
(a) hunter, priest, farmer, kshatriya
(b) Scholars, warriors, businessmen, workers
(c) Brahmin, Kshatriya, Vaishya, Shudra
(d) Raja, Purohit, Sainik, Shudra

Ans: b

28. Which picture of God is given in the currency of Indus civilization
(a) Shiva
(b) Brahma
(c) Indra
(d) Vishnu
Ans: a (Portrait of Proto Shiva or Pashupati Nath is found on Indus seals.)

29. House of Indus Civilization were made of
(a) brick
(b) Bamboo
(c) stone
(d) Wood

Ans: a (Indus people used to make their houses from both raw and paved bricks). Kalibangan houses made of raw bricks while the houses of Mohenjodaro, Harappa etc. have been found from the houses of paved bricks.

30. Indus civilization was contemporary civilization
(a) Egyptian civilization
(b) Mesopotamian civilization
(c) Civilization of China
(d) Greek civilization

Ans: b

31. Social system of Indus people were
(a) Proper egalitarian
(b) Slaves – Worker based
(c) character based
(d) Caste based

Ans: a

32. What is the shape of the whole area of Harappa
(a) square
(b) rectangular
(c) triangle
(d) circular

Ans: c

Please send us error if you found any. Contribute your notes and quiz  to help others. For Contribution Here you go >> | or mail us at teamnw@noteswrapper.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *