Header Ads

QA Series on Indus Valley Civilization For IAS


Read Notes Before Attempting Quiz. QA series Based on Indus Valley Civilization. 

Also Read: Indus Valley Civilization Part 1 -  English 
Also Read: Indus Valley Civilization Part 2 -  English  

Want to Read Offline or Print - Get Free PDF Here
1. Which statement is true about the Indus Valley civilization,
(A) Houses were made of bricks.
(B) The Assembly Hall excavated in Mohenjodaro.
(C) The open square was the main feature of the house building plan.
(D) All of the above.
Ans: d
2. The main difference between the Indus Valley Civilization and the Vedic Civilization
(A) The first was urban, while the second was rural
(B) First civilization gave importance to the trade, while second was religions
(C) Believed in the non-violence, while there was no rule in terms of non-violence of the second civilization
(D) Sacred fig (Pipal) tree worshiped in the first civilization while the other was worshiped banyan
Ans: a
3. Identification of Indus Valley civilization
(A) Beautiful statues
(B) Religion and philosophy
(C) Economic and social reforms
(D) City Planning System
Ans: d
4. Indus Valley Civilization
(A) Bramhi
(B) Dravidian
(C) Harappa
(D) not recognized
Ans: d
5. Who first searched the Harappan civilization from
(A) Sir John Marshall
(B) RD Banerjee
(C) A. Cunningham
(D) Dayaram Sahni
Ans: c
6. The Indus Valley Civilization was nestled on the banks of the rivers
(1) Indus
(2) Chenab
(3) Jhelum
(4) Ganges
Choose the correct answer,
(A) 1 and 2
(B) 1, 2 and 3
(C) 2, 3 and 4
(D) all four
Ans: b
7. Cotton cultivation first started for textiles
(A) In Egypt
(B) in Mesopotamia
(C) In Central America
(D) In India
Ans: d
8. Evidence of an advanced water management system has been received
(A) Alamgirpur
(B) Dholavira
(C) Kalibanga
(D) Lothal
Ans: b
9. Where in the Harappan civilization do not get the remains of public drains
(A) Kalibanga
(B) Dholavira
(C) made
(D) Alamgirpur
Ans: a (From here the evidence of the construction of the drains in the stems of the trees is found. The water from the house fell into the sink, there was no system of public drainage.)
10. Consider the following statements
(1) Mohanjodaro, Harappa, Ropar and Kalibangan are the main sites of the Indus Valley
(2) People of Harappa built cities planned with roads, drains
(3) People of Harappa were not familiar with metals
Choose the correct statement,
(A) 1 and 2
(B) 1 and 3
(C) 2 and 3
(D) 1, 2 and 3
Ans: a (Familiar with copper but not iron, was not even familiar with sword.)
11. Which metal has not been received from the Indus Valley Civilization?
(A) Copper
(B) Gold
(C) Silver
(D) iron
Ans: d
12. Indigenous evidence of rocked architecture is found in the Indus Valley
(A) Dholavira
(B) From Kalibangan
(C) Lothal
(D) From Mohenjodaro
Ans: a (10 large letters are engraved on a stone plaque.)
13. People from Sindhu Valley worshiped
(A) Pashupati’s
(B) Indra and Varun
(C) of Brahma
(D) of Vishnu
Ans: a (Remaining are the Vedic deities are there.)
14. The evidence of the field planted is found
(A) from Harappa
(B) from Kalibanga
(C) Lothal
(D) From Mohan Jodaro
Ans: b (The proof of cultivating the farming plant and the knowledge of how to grow two crops simultaneously was the people of Kalibangan.)
15. Indus Valley is the basic source of knowledge
(A) inscription
(B) Archaeological excavation
(C) script
(D) Religious Texts
Ans: b (Their script has not yet been read.)
16. India’s oldest evidence of availability of silver is available.
(A) Harappan culture
(B) In Tamarpatic culture of western India
(C) from Vedic Code
(D) In the hurting of silver coins
Ans: a (These were imported from Iran, Afghanistan, South India, Rajasthan.)
17. Which color was commonly used on pottery in Harappa
(A) red
(B) Pandu (light pink)
(C) Blue green
(D) Blue black
Ans: a
18. Indus civilization was non-Aryan civilization because
(A) That was urban civilization
(B) had his own script
(C) Its economy was agricultural
(D) His expanse was up to Narmada
Ans: a (Indus civilization was urban, while Vedic civilization was rural civilization.)
19. Indus Valley people believed
(A) In Spirit and Brahman
(B) In rituals
(C) In the Yajna system
(D) In maternal strength
Ans: d
20. India’s biggest land site
(A) Alamgirpur
(B) Kalibangan
(C) Rakhigadi
(D) Dholavira
Ans: c (second largest site is Dholavira)
21. Indus Valley civilization is known
(1) For town planning
(2) For Mohenjodaro and Harappa
(3) For agricultural work
(4) For industries
Select the correct statement,
(A) 1 and 2
(B) 1, 2 and 3
(C) 2, 3 and 4
(D) All the above
Ans: d
22. The Port Town of Indus Civilization was
(A) Harappa
(B) Kalibanga
(C) Lothal
(D) Mohenjodaro
Ans: c (Lothal was the oldest known port city in the world on the banks of river Bhogawa)
23. Lothal is located
(A) In Gujarat
(B) in Punjab
(C) In Rajasthan
(D) In Sind
Ans: a (located in Bhachau taluka of Kutch in Gujarat)
24. Harappan site has been excavated from Sonauli
(A) Human Livestock
(B) Animal shipment
(C) residential building
(D) Defense walls
Ans: a (125 human transhipment has been received from Bagpat district of Uttar Pradesh, with daily use items also received)
25. Taurus Mudra has been received from the Indus Valley Civilization
(A) from Harappa
(B) Chanhududo
(C) Lothal
(D) From Mohenjodaro
Ans: d
26. From the site of Indus Civilization, there is evidence of wells in the house
(A) Harappa
(B) Mohenjodaro
(C) Kalibanga
(D) Dholavira
Ans: b (Evidence of wells in almost every house in Mohenjodaro is situated on the banks of the Indus river in Sind province.)
27. How many groups were divided into Harappan society
(A) hunter, priest, farmer, kshatriya
(B) Scholars, warriors, businessmen, workers
(C) Brahmin, Kshatriya, Vaishya, Shudra
(D) Raja, Purohit, Sainik, Shudra
Ans: b
28. Which picture of God is given in the currency of Indus civilization
(A) Shiva
(B) Brahma
(C) Indra
(D) Vishnu
Ans: a (Portrait of Proto Shiva or Pashupati Nath is found on Indus seals.)
29. House of Indus Civilization were made of
(A) brick
(B) Bamboo
(C) stone
(D) Wood
Ans: a (Indus people used to make their houses from both raw and paved bricks). Kalibangan houses made of raw bricks while the houses of Mohenjodaro, Harappa etc. have been found from the houses of paved bricks.
30. Indus civilization was contemporary civilization
(A) Egyptian civilization
(B) Mesopotamian civilization
(C) Civilization of China
(D) Greek civilization
Ans: b
31. Social system of Indus people were
(A) Proper egalitarian
(B) Slaves – Worker based
(C) character based
(D) Caste based
Ans: a
32. What is the shape of the whole area of Harappa
(A) square
(B) rectangular
(C) triangle
(D) circular
Ans: c

Also Read: Indus Valley Civilization Part 1 -  English 
Also Read: Indus Valley Civilization Part 2 -  English 

Want to Read Offline or Print - Get Free PDF Here


No comments

Powered by Blogger.